donderdag, augustus 18, 2005

Jandekdag: #0765

New Town heet de plaat deze week. Zo heet ook het nummer waarmee de plaat begint, wat meteen het beste Jandek nummer is in misschien wel weken.
Het nummer bevat lekker veel ruis, altijd goed wat mij betreft. Ook hangt er een prettig soort warme melancholie omheen. Het meeste akoestische werk van Jandek is erg scherp en dat is nog te zacht uitgedrukt. Het pijnigt de luisteraar. Als die harde atonale bitterheid dan eens achterwege blijft, heeft dat een dubbel zo hard aankomend effect.

I thought I would send you
The last song I wrote
I thought I’d recommend you
With six words that I wrote
The last time I saw you
Was I don’t know when
That’s when I knew you


Het is jammer dat er geen zustertracks van New Town volgen. Meestal is het toch wel zo dat Jandek een aantal nummers doorsuddert in exact dezelfde stijl. Nu krijgen we echter het gebruikelijke werk, inclusief een pijnlijke harmonica in Street Walk.
Het eerstvolgende en laatste interessante nummer is The Real One, een tekst met vreemde vergelijkingen en gitaarspel met interessante overtonen, die lijken te bibberen.

When I was nine I wanted a real gun
They gave me an air gun
When I was 25 I wanted you
You gave me a stone
Who are they — and who are you?

Time Will Come is een goed voorbeeld van het kleuterachtige enthousiasme waarmee Jandek muziek maakt. Het klinkt als een liedje wat een kleuter in een of ander eenzaam spelletje zou kunnen zingen, terwijl hij zichzelf begeleidt op mondharmonica, het ritme rammend op een emmer.
Al met al typisch zo'n Jandek plaat waar 1 nummer op te vinden is dat op Jandek's greatest hits thuishoort en waarvan je de rest kunt en zult vergeten.