maandag, december 13, 2004

8. Madvillain - Madvillainy

Gisteren zag ik toevallig een kleine documentaire in R.A.M. over Stones Throw, het beste hiphoplabel van het moment. Jammer dat Madlib er niet persoonlijk in voorkwam, maar wel zijn talentvolle broer Oh No en nog wat andere gasten. Mooi om te zien dat ze allemaal wel een beetje verlegen leken.
De beste release van Stones Throw dit jaar was een project genaamd Madvillain waarvan al tijden bootlegs rondslingerden op het net. Madvillain is het allstarcombo MF Doom en Madlib. 2 gasten die even talentvol als productief zijn. Release na release onder ontelbare aliassen. De plaat Madvillainy is een grote schizofrene trip. MF Doom leeft zijn gebruikelijke obsessie met idiote teksten en TV-samples uit en Madlib draagt de heerlijke beats aan. Het zijn de beats die de plaat zo goed maken. Naar het schijnt gemaakt op een hotelkamertje in Brazilië met een simpel samplertje en wat LP's. Het werkproces doet er niet toe, het gaat erom dat de beats die fijne gruizige lo-fi melancholie hebben die ik zoek.
Accordion is het eerste hoogtepunt op de plaat. Inderdaad een accordeonmelodie en een fijne rap. Het 2e hoogtepunt komt met Bistro, een minuutje speeltijd maar. Alles is sowieso kort, het ene na het andere sfeertje volgt elkaar snel op. Er zit ook wel meuk tussen, maar die valt niet zo op in deze rollercoaster ride. Na Bistro komt het al even fijne Raid met als gast Medaphoar, die gisteren ook rondliep in die documentaire. De studio van de mannen was trouwens de oude slaapkamer van de DJ. Tussen de kleerhangers hing een microfoon..
Het overkoepelende thema van deze cd heeft iets te maken met Villains. Schurken dus, alle skits hebben daar iets mee te maken.
Ik kan wel doorgaan met het noemen van allerlei hoogtepunten, maar ik sla er een paar over en kom terecht bij Operation Lifesaver. Tsjongejonge. De duistere stem van Doom en een zingend synthje en strijkje. Top. Wederom slechts een minuut lang. Meteen daarna Figaro waar we Madlib's liefde voor jazz spotten in het intro en daarna doorgaan met de beste beat van de plaat. Het is niet het beste nummer maar die beat zou los wel een uur luisterbaar zijn zonder te vervelen.
Ander soulvol hoogtepunt is Fancy Clown: You've beeeen dipping around up town. (You wasn't sorry when you sucked him off in the hallway!) In dit nummer is ook een of andere meta-grapje gaande met Mf Doom die een van zijn eigen alter-ego's uitscheldt. Het slot van het plaat haalt nog een keer alles uit de kast met All Caps en Great Day. Dan is de slechts 46 minuten minuten durende, maar wel 22 nummers tellende, rit om. Again!

Hoogtepunten:
*Accordion
*Bistro
*Operation Lifesaver
*Figaro
*Fancy Clown
*Great Day

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Heej dikzak,

Je moet natuurlijk wel All Caps in de hoogtepunten noemen. Had je de clip daarvan trwns al gezien: http://www.stonesthrow.com/videos/index.html

Maarten Zinkstok

5:03 p.m.  
Blogger Ludo said...

Ja ik dacht ik kan niet bezig blijven bovendien "hitte" Great Day me vandaag ineens. (knowhatimean)
Clip ga ik snel bekijken.

8:46 p.m.  

Een reactie posten

<< Home