vrijdag, april 07, 2006

De Top 25 van..2 september 1996

1.Coco Jamboo - Mr. President
2.Wannabe - Spice Girls
3.I'm a Raver - Lipstick
4.Million Miles From Home - Dune
5.Aquarius - Party Animals
6.Hands in the Air - Music Instructor
7.Rave On - DJ Paul Elstak
8.Head Over Feet - Alannis Morrissette
9.Beutifal Goodbye - Amanda Marschall
10.Ready or Not - Fugees
11.Born Slippy 96 - Underworld
12.Mirror of Love - 2 Brothers on the 4th Floor
13.My Little Fantasy - 4Tune Fairytales
14.Mission Imposibble - Adam C Larry Mullen
15.If I Ruled The World - Nas
16.Dune Buggy - The (gaap) Blabla of USA
17.Sweat - Inner Circle
18.We Are The World - Twenty 4 Seven
19.Just a Girls - No Doubt
20.Ready or Not - The Course
21.Nr Een - Ross en Iba
22.Breakfast at Tiffany,s - Deep Bleu Some
23.Kaal of Kammen - Extince
24.Banger Hart - Rob de Nijs
25.De Zee - Trijntje Oosterhuis


Tip van de week Capella - Turn It Op and Down
(volledige lijst in authentieke spelling)


4 Nederlandstalige liedjes bij de onderste 5, dat is vast een unicum. Ah, de Zee. 1996 was natuurlijk ook het jaar waarin de Amsterdam ArenA haar deuren opende, inclusief een relletje over de naam. 14 augustus was de precieze datum en Trijntje zong het lied De Zee. Waarbij ik me nu afvraag wat De Zee eigenlijk met de ArenA te maken heeft.. In dezelfde week werd trouwens ook het nóg lelijkere nieuwe NAC stadion geopend. Ik was natuurlijk geen fan van Ajax, maar ook niet van NAC. In 1996 was ik overtuigd supporter van de Graafschap. Nadat ik daarvoor, in de jaren dat voetbalclown Huub Stevens bij Roda JC zat, voor zijn club was geweest. Maar goed, in '96 dus de Graafschap. Waarschijnlijk als een soort van uit de hand gelopen grap, of gewoon aandachttrekkerij. Het moet gezegd, ze hadden toen ook wel een fijne voorhoede met goaltjesdief Eric Viscaal en de geniale Afrikaan Ali Ibrahim. Een oom wilde ooit met me naar ArenA, maar ik stelde voor om naar een wedstrijd van de Graafschap, wat veel dichter bij zijn woonplaats is. Maar dit ging helaas niet door. Oh well, mijn moeder had in elk geval een prachtige blauw-witte muts voor me gebreid, inclusief de Graafschap logo. Waarop die muts in de pauze altijd door een zeker meisje werd gejat. Van hetzelfde meisje kreeg ik wat later een liefdesbrief, wat het een en ander verklaarde. Maar nee, 't was niet mijn type.
Maar goed, van De Zee herinnerde ik me niets. Ten onrechte want het is een bombastisch meesterwerk. Zouden ze op het moment dat de blazers beginnen het dak open hebben gegooid? En dan een enorm koor dat mee begint te zingen. Dat zou prachtig geweest zijn.
Banger Hart is hopelijk de laatste hit van Rob de Nijs geweest. Ik kan niet tegen zijn stem. Net als bij "de" Macarena ben ik benieuwd of Banger Hart ook in deze lijst in de hogere regionen zal belanden. Het is zeker een aanstekelijk deuntje, dat hooguit ontsierd wordt door een duffe beat. Maar er zitten leuke meerstemmige gedeelten in en de orgelbreak is ook fijn. De beat verdwijnt gelukkig langzaam uit het geluidsbeeld om te vervangen worden voor veel beter klinkende "tribale" percussie.
Just a Girls, dat klinkt een beetje als de titel van de laatste Zita Swoon, woordspelingen met taalfouten in het Engels, het werkt niet.. Ik had de popwereld in elk geval goed in 't oog, want deze Nederlandse debuutsingle van No Doubt flopte in '96 en werd pas in '97 een hit en dat is natuurlijk na de irritante ballade Don't Speak. Ik verwacht die laatste dus op 1 over een paar weken..
Ik wil al een paar weken wat over 4tune Fairytales zeggen, maar dat gaat zo lastig als je geen mp3 kunt vinden. Dan maar eens gezocht naar een biografie. Het blijkt een Nederlandse eurodance-act te zijn, wat op zich al verrassend is want het gros is Duits. Verder, minder verrassend, alleen My Little Fantasy als hit, 2 flops daarna en verder nooit meer iets van vernomen. Ik moet ineens denken aan die tv-serie over eendagsvliegen. Had die serie de jaren '90 al bereikt? Anders zie ik een aflevering over OMC wel zitten. 4Tune Fairytales zou ook prima kunnen, al was hun hit misschien niet groot genoeg. Een dagje in het leven van Lilian van Sonsbeek, dezer dagen lid van de ontzettend strak, retegoed funkende bruiloftsband Second Gear. Doet me denken aan een film waarin "sma" ooit eens speelde. Daar wordt de zangeres uit een bruiloftbandje verwijderd ten faveure van de zus van de gitarist. Hilarisch en pijnlijk. Roooollin'.. Rooollin' on the river. Superband. (Kijk hier maar..)
Als ik het goed zie speelt Lilian in dat nummer 2e viool. Het wordt tijd dat ze die andere zangeres de band uitkieperen, een beetje balten en schreeuwen dat ken iedereen..
Terug naar de lijst, daar vinden we nog meer stoere rockchicks, met kennelijk lastig te spellen namen. Beautiful Goodbye van de Canadese Amanda Marshall sluit perfect aan op De Zee. Piano in dezelfde toonsoort zeker, en cht waar De Zee pwnd dat nummer in het kwadraat. Dat valt me echt bitter tegen van zo'n hoge binnenkomer.
Lipstick dendert de top 3 binnen. Dat is dus het plaatje dat ik, ik meen veel later, kreeg in ruil voor Get Down. Al met al geen superslechte ruil, want ik vond het kennelijk een erg goed nummer. Eens even zien wie dat dan heeft ingezongen, ene Daimy, maar Lipstick is Duits, dus laat maar. Net zo Duits als het Caribisch ogende Mr. President. Dat scoorde na Macarena de andere zomerhit van dat jaar. Put me up, put me down, put my feet back on the ground! Voor Coco Jamboo is werkelijk het allerslechtste panfluitgeluid gezocht en gevonden. Aanstekelijke reggae-stabs zorgen voor de zomerse swing. De rapper is van een standaard hopeloze kwaliteit, hij verknald eigenlijk ook het refreintje. Dat was niet het enige wat hij verknalde want in de, zoals altijd, erg vermakelijke biografie op Discogs, lees ik dat de rapper die zichzelf Sir Prophet of Funk noemt, na een tijdje uit het project werd gekickt wegens zijn vervelende attitude na het score van de hit Up 'n Away. Wat?! Nog een hit? Oh wacht, dat was nog voor Coco Jamboo. Excuseer. De rapper op dit plaatje gedroeg zich beter, want als ik het goed begrijp heeft de act in elk geval nog tot in deze eeuw bestaan en was hij er toen nog altijd bij.
Ok, time to get smooth to the groove. Klik.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ff rectificatie.

1. wat heb je tegen Duitse eurodance?
2. 4 Tune Fairytales ofwel 4TF is niet Duits maar Nederlands, zowel producers als zangeres zijn uit ons eigen kleine landje

7:23 p.m.  
Blogger Ludo said...

Dank voor de aanvulling.

6:39 p.m.  

Een reactie posten

<< Home