donderdag, september 28, 2006

Oma's Platenkast: Halli, Hallo, Wir Fahren

Heino! Het deed mij zeer veel deugd een plaat van deze Duitse volksheld in de stapel aan te treffen. Tenslotte kreeg de man de laatste tijd in bepaalde kringen wat aandacht.. Al was het dan als een DJ-parodie.. Ofzo.
Werkelijk ál het niet-muzikale klopt aan deze plaat. Wat een geweldige voorkant. Heino de Thunderbird is me toch een figuur.. Er zijn eigenlijk geen woorden voor. Die kop van die man! En die bril. Superbril! Hij heeft een verfijnde zwarte coltrui aan en een bruin leren jekkie. En die intens melancholische blik, in die creepy grote, uitpuilende ogen.. Fantastisch. Op de achtergrond zien we, wat vaag, dat eiland waar de Thunderbirds plachten te verblijven. En dan die titel.. Halli, Hallo, Wir Fahren. Absurdisme van het hoogste niveau. Ik bedoel, dit is een plaat vol stokoude volksliedjes en Heino heeft 't over Fahren? Zelfs fietsen bestonden toen nog niet. Dacht ik.
Binnenin zien we de kop nog een keer van dichtbij, die ogen.. die ogen. Ook wordt er reclame gemaakt voor wat andere Heino releases.. Heino is zelfs zonder bril te zien. Daar klopt dus niks van.. Hij lijkt dan wel Russisch.. Vladimir Poetin. Ene Robert Stolz prijst Heino aan: Weil Heino nicht nur mit schoner Stimme, sondern auch mit viel Herz singt, ist er für mich der ideale Interpret volkstümlicher Lieder. Toen ik dat las kreeg ik dus door dat Heino geen Rex Gildo was. In elk geval niet op deze plaat. Heino is geen Elvis-imitator.. En hij heeft ook niks (muzikaals) van Roy Orbison..
Ook valt er te lezen dat Heino zal worden begeleid door Die Westfälischen Nachtigallen. (Een kinderkoor natuurlijk!) Toen kon ik echt niet meer wachten.. Jetzt geht's los, der Grosse Heino!
Ah, Middeleeuwse dwarsfluitjes, vrolijke gitaren. Heino was vast jarenlang opperman bij de Scouting. Allemaal een hoedje met veer op en marcheren door het bos. Wer Rrrrecht in Freuden wandern will! Woah, Heino zingt LAAG. Ik dacht dat de man een gevoelig koorknaap stemmetje zou hebben.. (Maar kennelijk waren hoge stemmen niet in de mode, zie de stukjes over de zangeresjes)
Nou ja hoge stemmetjes wel bij het koor natuurlijk. Piep piep! Hallo! Het lijkt wel een groep zingende muizen uit een tekenfilm. Die ganzen Welt ist wie ein Buch darriin ist aufgeschrieben.. Eh.. iets over Gott.. En Trouw. Heino zingt minder duidelijk Duits dan Vicky. Zijn teksten zijn misschien ook wat literairder, al is dat waarschijnlijk een heel gewaagde veronderstelling.
Ook Heino houdt wel van een paar klingelende mandolines. En hij houdt van de natuur (Of niet als je van de Partij voor de Dieren bent) Dreigende ratels.. Toeters.. Ich schiess den Hirsch! Im tiefen Wald.. Hmmmm gromt het koor dreigend. (Zover dat kan) Heino is de ware koning.
Der Wilde Falk is mein Gesell.. De wolf is er ook bij. Wat een stoere keerln in dit liedje uit 1850. Gezond jagersbloed! Dit is goed voor de mens. Het wachten is nog wel op een echt mooie melodie, dit soort liedjes hadden vast 25 coupletten die allemaal heel belangrijk waren.. Heinaert de Vos.
Muzikaal gebeurt er voor het eerst wat interessants in het nummer Auf Jedem Schiff Fahrt Das Heimweh Mit. Mooie titel.. Was er niet laatst ook al een mooie titel met schepen? Bij de Cats.. Nee, bij Jim Reeves. An der Reling steht ein Junge.. Er schaut weinend über das Meer. Ja afscheid van moeder viel 'm schwer. Een zeemansaccordeon speelt droef, terwijl de drums dan toch een kleine Elvis-shuffle inzetten.. Darum traüme die Matrrooose, dat de wind draait. Of ze terugbrengt. Hans Teeuwen stijl.. Nu allemaal: Auf jedem Schiff.. Sterk spul, die Fisherman's Friends..
Halli, Hallo, Wir Fahren blijft het beste voorbeeld van een goede plaat, zolang je 'm niet opzet. Wat dacht u van een titels als Schwarzbraun ist die Hasselnuss! Geniaal. Een banjo jodelt, Schwarzbraun bin auch ich, bin auch ich. Hahaha! Wat een vrolijkheid. Joebiedie ha, ha, ha zingen Heino en het koortje gezamenlijk.
Terug het bos in, wacht hazelnoten zijn ook, nou ja.. Waldeslust. Een echte deiner.. Pullen bier op tafel.. En ondertussen aan lieve kleine vogeltjes denken. Die zo zoet zingen. Een van de betere melodieën van de plaat en het nummer is ook rustiger/leger gehouden, zodat we makkelijk van de mooie samenzang kunnen genieten. Het werkt best goed zo'n koortje en de bariton (?) van Heino.
Er volgt nog wel een woudliedje waar Heino zelfs over Lebensraum zingt.. Nou ja het zal wel LebensTraum zijn. Maar dan komen we dan toch een kar tegen! Je kunt natuurlijk ook rijden met paard en, eh, wagen dus.. Even niet aan gedacht. Dus Hajo, spann den Wagen an. Een echte canon, zoals we vroeger nog wel op de basisschool zongen.. Ging altijd over tovenaars.. Tovenaar doe open piepten de leerlingen in groepjes om de beurt.. En nu zijn het de nachtegaaltjes. Gaan we met die wagen op oorlogspad? Het lijkt er wel op als ik de marcherende drums hoor. Erg mooi gearrangeerd allemaal, al die stemmen begeleidt door lekker rokerige drums en best toffe blazers. Altijd het beste voor 't laatst bewaren.
Eens kijken of er nog wat interessant op kant 2 gebeurd. Ik betwijfel het.. De stijl is toch wat beperkt.
Niet dat niet gezellig blijft, of er nou musketiers opduiken of niet. Weit ist der Weg zurück ins Heimatland. Der Mensch lebt nur einmal und dann nicht mehr.. Het heeft allemaal ook wel wat weg van de exotische onzin die in Duitsland populair was in de jaren '20. Ik hoorde ooit op de radio een programma over die Berlijnse operettes.. Daar zat ook veel strand, zee en andere Hawaii onzin in.. Aloha Heey. Mein Herz gehört den grossen weiten See. See? Dat is vreemd..
Kapitän dein Schiff ist gross und schön.. Und es hat die weiten Welt gesehen! Bombay, Shanghai.. You name it. Alohaaaa hey..
Duitsland had niet al teveel kolonies, maar Madagaskar zal er wel een geweest zijn.. Het eiland wordt een paar keer genoemd, onder andere in Wir Lagen Vor Madagaskar.. Geen pretje. De Pest was aan boord. Ahoy Kameraden! Hoe heetten die orkestjes ook alweer waar de pa & ma van Spinvis in speelden.. Mariachi..? Net als in de canon van kant 1, wordt het hier pas echt leuk als er een hoop jazzy blazers opduiken.. Geeft net dat beetje pit waar de rollende r'en van Heino uitstekend op gedijen.
Ik geloof het wel.. Er is nog 1 noemenswaardig nummer.. Guten Abend, gut' Nacht. Het is altijd vermakelijk om te ontdekken dat een afgesleten melodie van een groot componist was. Denk aan de kinderliedjes die gebaseerd zijn op melodieën van Mozart. Zo ook dit nummer.. Het blijkt van Brahms, maar ik ken het liedje het vooral als een plastic blauwe vogel waar je aan een touwtje kon trekken waarna er lieve belletjes klinken die een slaapliedje spelen.
Gute Abeeend.. Gut' Nacht. Mit Rosen bedacht.. Morgen früh, wenn Gott will, wirst du wieder geweckt. Och, dat koortje. Wat een engeltjes. Schlaf nun selig und süß. Ze zouden dit aan het eind van Met Het Oog Op Morgen moeten draaien.. Een keer op 1 April misschien.. In tegenstelling tot de zangeresjes uit vorige afleveringen is Heino trouwens wel prima in staat om een klassieke melodie als een ware opera-ster te zingen..

2 Comments:

Blogger Manic Inventor said...

wat een leuke reeks zeg! ik heb me er echt al rot mee geamuseerd. net ook omdat die artiesten door haast niemand serieus genomen worden. je leest er nooit iets over, het is alsof ze in een soort vagevuur voor de verzamelde artiestengilde verblijven :-)

4:12 p.m.  
Blogger Ludo said...

en het grappige is dat dit soort figuren miljoenen platen hebben verkocht.
:D

Heino was trouwens om bepaalde redenen ook groot in Zuid-Amerika.. ;)

12:14 p.m.  

Een reactie posten

<< Home