dinsdag, januari 11, 2005

De Week (van 11-01-05)

*The Fiery Furnaces - Blueberry Boat
En we gaan gewoon verder met het ontdekken van goede platen die in 2004 onterecht terzijde werden geschoven. Blueberry Boat is allereerst de plaat met het mooiste artwork van vorig jaar. Daarnaast is het ook een plaat vol ambitie. Ambitie roept bij mij altijd tegelijk weerzin en bewondering heb. Hetzelfde met iets dat door Pitchfork gehyped wordt. (Beide elementen zijn van toepassing op de Furnaces) Maar mijn haat voor ambitie is tegelijkertijd jaloezie voor de lef en het talent en mijn zogenaamde weerzin tegen Pitchforkhypes is helemaal nonsens, want ik ben het meestal met ze eens. Zo ook nu. Deze plaat is een groot avontuur vol modular music, zoals Brian Wilson die maakte op zijn Smile. Ik hoor ook wat Solex en ondefinieerbare Engelse amateur lo-fi psychedelica erin terug. (Ik bezit cd'rs van de meest maffe bandjes)
Het is overigens niet zomaar een avontuur, het is een piratenavontuur. Of, Alice in Piratenland. Als de piraten uit Zelda The Windwaker (tsja..) naar muziek zouden luisteren, zouden ze dit wel wat vinden. .
Een recept voor een Fiery Furnaces nummer, bestaat uit het volgende:
"Men neme een achter de piano geschreven nummer en vullen het aan met kekke keyboardgeluidjes. Na een tijdje voegt men een dissonante gitaarsolo toe. (liefst wat bluesy) Tot slot een geinige, meestal circulaire tekst en wat jongens en meisjes zang. Laat het meisje meer zingen dan het jongetje want de kracht van het jongetje zit in de korte gedeelten. Vervolgens prop je zoveel mogelijk nummers in een. En gaat met elk afzonderlijk nummer-in-een-nummer NET even te lang door (het grote nadeel). Uiteindelijk heeft men dan een bijzonder smakelijk, maar wat lastig verteerbaar gerecht. "

*Zeena Parkins & Ikue Mori - Phantom Orchard
Eftelingmuziek. Zeer te pruimen. Mooie geluidssculpturen met die typische Mego sound.

*Jandek - Blue Corpse
Over een paar weken op dit weblog: Jandekdag.
Voor nu. Blue Corpse is geweldig en One Lover is een instant-Jandek-classic. Ook een goede instapplaat voor beginners want in track 1 tot 3 lijkt er iemand anders te zingen, zodat je kunt wennen aan Jandek's gitaarspel en daarna ruilen ze om, wat tot het geweldige One Lover lijkt. Een huilende Jandek over een fantastische gitaarpartij. (Of is de gitaarpartij enkel zo mooi omdat alle gitaarspel mooi lijkt na Jandek's gitaarexercities?)