donderdag, april 14, 2005

Jandekdag: #0750

Een plaat zoals de vorige maar dan iets beter. Alles went natuurlijk, ook de noise en fluitketel-"Nancy". Maar voor het eerst zijn er nu wat goede "Nancy nieuwe stijl-tracks" aanwezig. Plus een werkelijk waanzinnige noisetrack. Echt geweldadig goed. Op een of andere manier is het noisy werk ook iets toegankelijker dit keer. Er is meer rust, de ritmes zijn redelijk rechtlijnig en "Nancy" zingt mooier. Ace of Diamonds heeft een horror-suspense intro. De tekst is ook dreigend dankzij dat "well". (zeker als je hoort hoe Jandek het schreeuwt na een tijdje)

Well, king of diamonds
Queen of spades
You played your cards
Your hand’s been laid

De feedback giert rond, rrrraaw. Het moet bevrijdend zijn zoiets te spelen, maar eigenlijk is luisteren al genoeg.

King of spades
You’re going down, way down
And that ain’t all
’Cause don’t forget
The next time you call
Maybe be your last bet

In No Slow Ones horen we volgens mij voor het eerst het basgitaarachtige gitaargeluid dat we nog veel gaan horen de komende platen. Dit is een van de beste "Nancy" tracks. No Slow Ones bestaat uit die typische bluesy solo'tjes,(eensnarig?) een random bass en eenvoudige Tucker-drums.
Telegraph Melts, de plaat heet trouwens ook zo, heeft een van de beste Jandek teksten in tijden.

When the telegraph melts
And it’s still ringing your name
When your shoes got holes in them
And the sidewalk’s not the same
And you’re falling down
Then you can think about your mother

Het gaat nog verder hoor, maar dit is wel een mooi stopmoment ook al doet het misschien niet echt veel recht aan de rest van de tekst. (Die meer om de vrouw draait die is weggegaan) Een prachtige en warmeharmonicasound siert dit nummer. Om de tekst nog wat te verduidelijken aan het eind van het nummer zingt Jandek zelf ineens:

I thought it just another day
I thought you saw it my way
But to my surprise
There’s a difference in your eyes

Meteen hierna krijgen we een trouwpartij! Inclusief voodoobezweringen en canongezang. Governor Rhodes is een tribale trouwdans en het beste J-nummer in tijden. Zodra je "Nancy" "Celebrate our love" hoort zeggen weet je trouwens dat zij het inderdaad is die op Chair Beside A Window "Go to work, Jerk!" zong (zei).

We are here in earth, in life, in sky, in magic, in rain, in love, in fire, in celebration
We are here together, in love, in life, in magic, in celebration
We are here
Let us celebrate
Celebrate our love
Celebrate our magic
Celebrate

Hierna is de koek voor deze plaat wel op. Star Up in The Sky en You Painted Your Teeth zijn woedende lelijke tracks die ik de volgende luisterbeurten maar aan me voorbij laat gaan. Waarom deze niet werken en Ace of Diamonds wel? Een kwaliteitsverschil durf ik dit keer wel te beweren. (normaal een lastige zaak in Jandek studies)
Jandek maakt zich zo druk dat echt alle meters in het rood vliegen trouwens. Punk man! De opname begint ervan te kraken en te haperen.
Mothers Day Card heeft 2 Jandeks die door elkaar zingen. Er waren wel eerder overdubs maar nooit zo opvallend als hier. Erg geinig. Vooral ook door de tekst en Jandek kan zijn lachen ook bijna niet inhouden. En terecht want het is heel lollig.

Making others happy is such a part of you
You’re always kind and thoughtful in everything you do
That’s why this special message comes with love to say
Thanks for being you, Mom, and happy Mother’s Day

Tijdens In The Fly, dat nog steeds iets komisch heeft zingt de ene Jandek bijtend een tekst over vliegen, spinnen en dode lichamen en de ander zingt Oooooh hahaha ooooh om vervolgens aan gorgelen te slaan.
Het laatste nummer heet House Up On The Hill en zo'n titel schept verwachtingen. Het is al meteen duidelijk dat het geen folktune wordt, want de drums rommelen alweer. Jandek & "Nancy" zingen weer een soort canon. Waar Jandek het fluitketeleffect dit keer voor zijn rekening neemt, een teleurstelling dus.
Zo kun je zeggen dat de 1e plaatkant behoorlijk goed is, Governor Rhodes op kant 2 is een hoogtepunt maar daarna is kant 2 is afwisselend irritant en... grappig!