donderdag, mei 19, 2005

Jandekdag: #0755

Nu beginnen we dan toch langzaam maar zeker terug te keren naar het aardoppervlak. On The Way is een vrij "gewone" plaat, die past in de dissonante drums & electrische gitaar periode. (Een uitspraak die dan zoals gewoonlijk op de 2e helft van de plaat weer ontkracht wordt)
Give a Message to the Clerk krijgt wederom een uitvoering. Een erg toegankelijke zelfs. Fijne bluesriff, agressief maar betrekkelijk goed gezongen en vooral erg leuk mondharmonica-spel.
Een ander opvallend nummer is getiteld Ambient Instrument. Erg ambient is het nummer niet, maar de titel lijkt toch maar weer eens aan te geven dat Jandek geen echte kluizenaar is. De track bestaat uit een lange, niet zo boeiende, gitaarsolo, rammelende drums en Jandek die in het begin cha-cha-cha zingt. Hij lijkt de hi-hats te willen imiteren. Voor de rest is het de blues die klok slaat. Van mij mag Jandek echter wel weer eens naar de folky tunes terugkeren. En die komen er! De hoofdmoot van de plaat wordt namelijk daardoor gevormd. I'll Sit Alone and Think a Lot about You is een nummer van dik 8 minuten, wat getokkeld wordt op een gestemde akoestische gitaar én gezongen door.. Door iemand anders dan Jandek. De feedback zingt rond in dit epische nummer. Het had zo in Eternal Sunshine of the Spotless Mind gekund, denk ik. Emotierijk en ook erg.. ssst... Zacht opgenomen. Jandek doet wel wat op de achtergrond. Hij bespeelt de drums. Dat doet hij goed. De toms geven melodische accenten die prima passen. De akkoorden die de gitarist af en toe aanslaat zouden eigenlijk ook wel in een postrocknummer passen. Ik stel me zo voor dat deze "gast" op een dag bij Jandek's postbus stond te wachten. Hij spreekt hem aan en zegt: ik schrijf ook nummers, wil je er eens 1 horen? Jandek stemt toe en is onder de indruk. Hij laat de totale onbekende bij hem thuis in zijn studio het nummer spelen en neemt het op. "Ik zal je de plaat opsturen." En de man vertrekt weer.

I sit alone, and I think a lot
Sometimes when I am looking out my front window I see the people there
They all breathe the air, the same as you and I do
But yet when I have said goodbyes
There’s only one thing I can do, is think of you
Sometimes I sit and think alone
I have daydreams and memories, right here with me at home
I sit alone, and think a lot about you
You

Geheel volgens de gewoonte is plaatkant 1 dus electrisch en overheersend terwijl plaatkant 2 rustig en akoestisch is. Mijn hele theorietje gaat de mist in tijdens de 2 nummers na I'll Sit Alone and Think a Lot about You. (Want de gitarist (Eddy*?) is gewoon gebleven) Jandek kreunt, zucht en treurt zich door wat interessante teksten terwijl de gitarist nog maar een akoestisch bluesje speelt.

I see your face in every feature
Your hand in every glove
Girls don’t wanna be a man, just want to have one
You know I’m captured in your theater
And I still don’t know what goes on below
But if you got to be with him I’ll say goodbye

*De algemene gedachte onder Dekkies dat Eddy de man op gitaar is in de "middle period". Waarmee niet gezegd is dat de gitarist op deze plaat ook werkelijk Eddy is. Het is wel waarschijnlijk. Alleen op Blue Corpse is dit zeker, want daar zegt Jandek: Take It Eddy!