vrijdag, juni 23, 2006

De Top 25 van..19 november 1996

1.Who Wants To Live Forever - Dune
2.One en One - Robert Miles feat. M. Nayler
3.The Box (mix) - Orbital
4.Hardcore Feelings - Charly Lownoise MT
5.Another one Bites To Dust - Captain J
6.Say You Be There - Spice Girls
7.Fade To Gray - Mark 'Oh
8.Everbody Jam - Scatman John
9.Venus In Chains - U96
10.Breathe - The Prodigy
11.I'm Raving - Scooter
12.There's a Key - 2 Brothers on the 4th Floor
13.Where Do Jou Go - No Mercy
14.Kiss It - Nance
15.Quit Playin Games - BSB
16.This Is Your Night - Amber
17.My Kingdom - Future Sound of Londen
18.Fly Away - Lipstick
19.1st Of Tha Month - Bone Thugs N H
20.Airbag Generation - Lolo Ferrari
21.Sing - Nakatomi
22.You Never Walk Alone - Liverpool FC
23.Spring - RMB
24.Beyond Invisible - Enigma
25.Il Volo - Zucherro Forniciari


Tip van de week Nasty - Een Moment Zonder You
(volledige lijst in authentieke spelling)


Het Amerikaanse No Mercy is een van die schier oneindige reeks vocal harmony jongensgroepjes. Al is "vocal harmony" misschien een wat te pretentieus klinkende benaming voor de kwaliteiten van No Mercy.
Hoewel de mannen Cubaanse wortels hebben, werd de groep met name beïnvloed door Everything But The Girl's Missing You. Ik had die overeenkomst nooit gehoord, maar nu ik erop gewezen werd, tsja, is het inderdaad zo klaar als een klontje. Zelfde soort Todd Terry beat en ook de melodie komt overeen. Een snufje Latin zit er gelukkig ook nog wel in. Zo is daar een sentimenteel, maar niet onaardig gitaartje, en zijn een paar clichématige percussie-accenten. Castagnetten! Het nummer doet mij eigenlijk erg sterk aan Haddaway denken, voor wie hem nog kent. Het lijkt wel een cover. Deze man uit Trinidad, met een Nederlandse oceanograaf als vader, had eerder in de jaren '90 een enorme hit met What Is Love, een nummer wat me toen altijd erg raakte. (Bijna net zo emotierijk als Who Wants To Live Forever..) In het nummer van No Mercy zit op de vocalen een vergelijkbare echo en bovendien zijn de refreintjes (en titels) bijna identiek. Nou ja.. Het begint met een "W".. No Mercy bestaat overigens nog steeds, en ze schijnen op dit moment in de studio te zitten voor hun 2e album! Dat is dus 10 jaar na het debuut. Dat zal wel niks meer worden.
Is dit nu The Prodigy's eerste entry in de lijst? Tenslotte stond Firestarter al op dat beroemde cassettebandje. Aha, een paar maanden terug is die op 23 binnengekomen, daar de volgende week blijven staan en vervolgens verdwenen. Dat nummer was me zeker nog wat te hard. Mijn Sepultura-maat was echter volledig ondersteboven van het naar zijn mening geniale Breathe.
Volgens mij hielp de beroemde creepy videoclip daaraan mee. (Hier te zien)
In mijn herinnering was Breathe het moment of fame van, zeg maar, "die andere" danser van the Prodigy. (Zie foto) Net zoals Firestarter het moment van die maffe Antony Hopkins clown was. Die laatste komt echter ook prominent voor in de video. Jammer, want hij maakt nu eerder een potsierlijke indruk.
Blijft wel een grappige videoclip, op het hoogtepunt van The Prodigy's roem. (En videoclip budgetten) De Firestarter videoclip had wel een geweldig soort lo-fi (underground) gekte. Dit Breathe is meer gemaakt. Het nummer is trouwens ook al een herhaling van Firestarter, maar zeker niet slecht. Een geweldige loop als intro en Liam Howlett had in '96 nog zijn momentum te pakken en goochelde lekker met de big beats. Het glasgerinkel is ook een fijne touch. De maffe clown schreeuwt geloof ik "Insane, Insane". Maar je kunt het ook opvatten als "Hit Sale, Hit Sale", want Breathe is de bestverkochte single van de band. Wat ik ook altijd straf vind is het feit dat the Prodigy een groep is, die bestaat uit een dj en dansers. Ik bedoel, dat is heel normaal voor een act als de Vengaboys, maar bij dit soort "harde" muziek vind ik het een amusant gegeven. Al vond Maxim dat hij meer talenten had. Hij begon een mislukte carrière als rapper. An sich was het idee zo slecht nog niet. The Prodigy was klaar en Liam Howlett ging een paar jaar teren op zijn royalties.
Het lijkt al weer heel lang geleden dat de Spice Girls met Wannabe op 1 stonden. Toch was het slechts 2 maanden later dat de opvolger Say You'll Be There in de hitparade verscheen. Waren de Spice Girls in de eerste videoclip nog het type wilde buurmeisjes die een of ander establishment onveilig maakten. In clip 2 waren ze inmiddels in supersterren verandert, met geld voor een ticket naar een warm land, om in een woestijn in kekke leren pakjes te worden gestoken. Ook waren allen nu natuurlijk in het bezit van supergirlpowers. Jep, als je budget heb moet je 't ook uitgeven. Grappig genoeg begint het nummer met "crowd sounds" die ik zou interpreteren als het geluid van een café. Er klinkt een fender pianootje, een xylofoontje wat door kan gaan voor het klinken van de glazen.. Ik zou er me toch een andere videoclip bij hebben voorgesteld. De Spice Girls in het klein café (aan de haven..) waar zij het publiek vanaf een te krap podiumpje om hun vingers winden. Maar goed.. Het nummer deed het vanzelfsprekend een stuk minder. Tweede singles zijn gedoemd te mislukken. Al is dat in dit geval relatief. Het nummer is ook wat traag en slepend. De harmonica-solo is wel een leuke touch. Het zou Toots toch niet zijn?
Ik was klaarblijkelijk erg loyaal aan mijn favoriete eurodance-makers. En waarom ook niet. Miles is alweer op weg naar zijn 3e nummer 1 hit. In deze lijst dan, in het echt nooit gelukt, althans in Nederland niet. In Vlaanderen stond One and One rond Kerstmis 3 weken op 1 in de Ultratop. Miles was zelf, net als ik, zeker erg tevreden over de vocale remix van Fable. Want hij heeft de vocale versie van een van zijn 100 variaties op zijn enige melodietje nu naar de a-kant verplaatst. In de VS was het een van zijn grotere hits, zodat de Europese versie van Dreamland, waar het nummer niet opstond, later in een nieuwe druk ook van One and One mocht genieten. De vocaliste van Fable had nog wel een heel klein scherp randje, een klein beetje Ierse galm-pathos. Maria Nayler, misschien ook wel Iers, is echter een soort Emiliana Torrini van de Eurodance. Een kinderstemmetje. Een engeltje. Om heel week van te worden. Inderdaad, een vredelievend kerstdeuntje.
Liever terug naar een heel klein beetje gevaar? Klik.