vrijdag, juli 14, 2006

De Top 25 van..10 december 1996

1.Beyond Invisble - Enigma
2.No Woman No Cry - Fugees
3.Streetkids - Charly Lownoise en Mental Theo
4.One en One - Roberto Milo en Maria
5.Sing - Nakatomi
6.Gabbertje - Hakkûhbar
7.Don't Speak - No Doubt
8.Swingin on a Star - Charly L en M. Theo
9.Hyperballad (mix) - Björk
10.Simply Beutifal - Loïs Lane
11.Unity - DJ Paul
12.Possible Maybe (mix) - Björk
13.Good To Go - Flamman en Abraxas
14.De Waarheid - Marco Borsato
15.Unbreak My Heart - Tony Braxton
16.Children - Robert Miles
17.Isobel (mix) - Björk
18.Airbag Generation - Lolo Ferrari (******)
19.2 Become i - Spice Girls
20.Een Moment Zonder You - Nasty
21.Almost Full Moon - Enigma
22.Kiss It - Nance
23.To Be Contineud Mix 7 - Van Mij
24.Where Do You Go - No Mercy
25.1st Of Tha Month - Bone Thugs 'n Harmony


Tip van de week Allanis Morisette - Hand In My Pocket
(lijst bijna helemaal in authentieke spelling)


Dit is de laatste top 25, volgende week een nieuwe vorm. U ziet het vanzelf.
Vreemde zaken in deze lijst.. Achter de To Be Contineud mix staat ineens een 7. En erger, waarom staat er niet "Van Ons". DJ John is heel onsympathiek door de samensteller aan de kant geschoven.
En dan zag ik me genoodzaakt voor het eerst censuur toe te passen. Die prepuberale schuttingtaal verdient de arme Lolo niet.
De nieuwe muziek dan. De 2e single van de Spice Girls was duidelijk licht tegengevallen, dus kwam de volgende single vrij snel erna. Al zou het op 10 december nog een maand duren voordat de single (volgens Wikipedia althans) in de Nederlandse hitlijsten zou arriveren. Ook al vreemd. Zou de aardige, kunstzinnige videoclip zo ruim voor de single release op tv zijn verschenen? En was de sentimentele ballade niet bedoeld als Kerstsingle?
En dit is vast de enige top 10 hit die condoomgebruik propageert. (Wanna make love to ya baby /Set your spirit free, it's the only way to be /Be a little bit wiser baby, put it on, put it on /'cause tonight is the night when 2 become 1)
Toni Braxton verkoopt volgens mij nog steeds best wat platen, maar toch lijkt ze hier in Europa uit beeld verdwenen. Toevallig trad ze recent op tijdens het (een?) openingsfeest van het WK voetbal, waar ze haar eigen Janet Jackson incidentje had. (Haar jurk waaide op) Vast expres, want Braxton afficheert zich graag als stoeipoes. Eigenlijk jammer, want ze zingt veel beter dan Janet. Unbreak My Heart was Toni's grootste hit.. En 'r is 1 persoon die daar alle credits voor moet krijgen: Diane Warren. Een van de grootste (figuurlijk) vrouwen in de wereld van de muziek. Warren had ooit 7 hits door 7 verschillende artiesten in de hitparade. Ja, al die zevens.. Dat is geen toeval. Warren schreef ondere andere hits van Heart, LeAnn Rimes en.. Aerosmith. Ze schrijft ook vaak hits voor films, zo ook het nummer van Aerosmith (I Don't Want To Miss A Thing) dat bij Armageddon hoorde. Een nummer wat trouwens ook nog voor een Razzie werd genomineerd.
Denk aan wat je voelt.. Ah nog zo'n heerlijk winterse tranentrekker. Ik ontwijk je ogen.. Had De Waarheid niet een clip met Daphne Deckers? Heerlijk, wat een pathos. Hoe vertel je iemand dat de aarde niet meer rond is? Leo Driessen overtreft zichzelf weer 'ns. He jammer.. Het was Han Kooreneef, die, als ik het goed heb opgezocht, zowel tekst als muziek verzorgde.
Naast het feit dat Borsato best aardige singles heeft uitgebracht, Waarom Nou Jij is mijn favoriet, verdient hij ook respect voor het feit dat hij al 10 jaar aan de top staat. De biografie op NPI spreekt in '97 van een Borsato hype. Hij verkoopt honderdduizenden platen in slechts weken. Hij staat ontelbare keren in het Ahoy.. En dat was '97. Als ik goed heb opgelet staat de man binnenkort in het Gelredome. Als ie er al niet heeft gestaan. Er is eigenlijk slechts 1 probleem met de man. Hij is een ideale schoonzoon. Het wordt heel snel tijd voor een scherp randje. Laat de man aan alcohol verslaafd raken. Stel dat de man morgen tegen een boom rijdt.. Dan staan er waarschijnlijk geen 40.000 mensen in de ArenA naar zijn kist te staren. We zullen zien..
Het was weer even puzzelen waarom er zoveel Björk mixen in de lijst staan. Sowieso mixen?! Huh? Oh ja.. December is niet alleen de maand van Kerstmis, ook verjaart "my old man'. En de Björk remixplaat Telegram was zijn kado. (Zat ook wat Sint-geld in.. Hehe, who cares..)
Telegram. Een verwarrende plaat. Bijna nooit geluisterd. En vond 'm toen ook tegenvallen. Het vreemde is dat in recente jaren Björk remixen altijd fantastisch zijn geweest. Who Is It door Vitalic bijvoorbeeld en alle Funkstörung mixen. Het lijkt wel of het hele fenomeen remixen in 1997 nog niet echt uit de verf kwam. Vreemd ja.
Laten we de mixen in de lijst 'ns langslopen. Isobel, krijgt een nieuwe prominente basslijn en een batterij suffe Zuid-Amerikaanse percussie. Dit alles van de hand van ene Eumir Deodato. Een Braziliaan, die later de strijkers arrangeerde voor Homogenic. Dat ging 'm beter af.
Possible Maybe krijgt een nieuwe jas van LFO. Een mij onbekende act van Warp. Nou ja onbekend. Een van de leden is Mark Bell, een vaste kracht op de albums van Björk. Het origineel is, pluspunt, bijna niet meer te herkennen. Het kabbelt alleen allemaal wel wat vervelend. Misschien daardoor dat het neutrale Wikipedia dit een album vol uncharacteristic remixes noemt. Inderdaad. Geen pit.
Hyperballad was altijd al het beste nummer op Post en de uitvoering die het hier krijgt door het Brodsky Quartet is op zijn minst amusant te noemen. Het is misschien wat raar gedachtesprongetje, maar het doet me door al het intellectualisme van zo'n Quartet denken aan het Björkestra. Een jazzorkest dat precies doet wat de ontzettend flauwe naam zegt. De mp3's die ik ervan hoorde waren ook niet echt om je hoed voor af te doen.
Nee, het zou mooi zijn als Björk eens een echt goede remixplaat uit zou geven. Het zou echt wel moeten kunnen.
Wordt het toch tijd om 'ns wat te gaan Hakkûh! Het was nog geen carnaval, maar Gabbertje klinkt toch eigenlijk als een vroege poging tot een hit voor die periode. Het geeft de enorme piek in de populariteit van de Gabber-cultuur aan. Dat was wél een echte hype. Tot ontzetting van de serieuze gabbers liepen massa's basisschoolleerlingen in Australian trainingspakken. Dat ging me wat te ver maar vette Nike Air schoenen had ik ook wel gewild. (Kreeg ik niet..) Het nummer begint nog best geinig.. (Scheergeluiden) Tering 't kriebelt!.. En dan allemaal uw Swiebertje mondharmonica's tevoorschijn halen.
Ja ik heb een geflopte single van Enigma. De hele derde plaat van het Roemeens/Duitse echtpaar Cretu (de foto stamt uit 1990) flopte. Ik weet eigenlijk niet of ze zich daar nog van hersteld hebben. Waarschijnlijk slechts in beperkte mate. De hoogtijdagen waren echt begin jaren '90, toen heel de wereld aan de Enigma-muzak lag. Michael Cretu wist het zelf al toen de derde plaat eruit kwam. Hij zei: deze plaat komt voort uit de 1e en 2e.. Oftewel een herhalingsoefening. Weer die Gregoriaanse gezangen. Weer die Shakuhachi fluit. Volgens mij heeft Cretu er in zijn eentje voor gezorgd dat alle keyboards tegenwoordig met een Shakuhachi preset komen.
En toch.. Toch is Beyond The Invisible een nummer dat uitstekend in elkaar zit. Het intro met de fluit en gefluisterde zuchtvocalen van Sandra Cretu, is cheesy.. Maar daarna blijkt Michael Cretu een heel behoorlijk zanger te zijn. Ik zou zweren dat het Sting is. Een Sting die net iets teveel moet wringen, misschien. Net iets teveel geeft. Maar hij komt ermee weg. En dan die Gregoriaanse break.. Zo fout dat het goed wordt. En de triphopbeat is ook best acceptabel voor 1996.
Terzijde, ik weet even niet waar ik 't anders kwijt moet.. Sandra Cretu werkt op dit moment met de ons wel bekende DJ BoBo aan een nieuw album! Dat wordt me een succes.
Terug naar Beyond The Invisible.. Op de nostalgische achterkant van de single staan 2 Eiffeltorens en een oude groene Franse franc postzegel. Die ik ook nog wel ergens heb, uit de tijd dat ik postzegels verzamelde. En dan staat er ineens in dieprood: "On this record there are no remixes that violate the original song". Dat is een krachtig statement van een man waarvan elk single, behalve deze (!) een remix bevatte. Humor!
Klik.