donderdag, november 24, 2005

Jandekdag: #0778

Vorige week vond ik het ergens wel jammer dat dit project bijna om is. Deze week is dat wel anders, want we zijn toch echt aan de laatste en dus zware loodjes begonnen. Normaal tijd om een pauze in te lassen, maar ik heb geen zin om nog een week naar deze plaat te luisteren. When I Took That Train kwam ook op een ongelukkig moment. Iedereen zat toen op de release van het eerste optreden te wachten. En ik kijk daar deze week ook meer naar uit, eigenlijk.
When I Took That Train was de eerste cd van dit jaar. Op de mailinglist heb ik nooit enig enthousiasme voor deze plaat kunnen ontwaren. Het begon al met de titel, te flauw vond men. Bovendien is When I Took That Train een liefdesplaat. Een categorie met weinig fans. De akkoorden worden aangeslagen op orenschijnlijk dezelfde gitaar die op A Kingdom He Likes werd gebruikt. De stemming is natuurlijk wel anders. Duister, zou ik zeggen. Meer diepere lage tonen. Dat contrasteert eigenlijk met de vrolijke teksten. Af en toe kraakt de opname-apparatuur, zo dicht zit Jandek erop. Het probleem van de teksten die over een relatie gaan, bij Jandek althans, is dat je echt gaat denken dat de man aan het syndroom van Asperger lijdt.

I’m thinkin’ about you
I know there’ll be some changes, you and I
I gotta see if you can accept my requirements.
I gotta see if I can adjust myself to meet your requirements, but
I would like to try, definitely
It seems good to me — I want to try for sure

Het blijft een vreemde knakker, zo koud als hij over een relatie zingt. Tegelijkertijd heeft de plaat ook wel wat vrolijks. In The Image of You klinkt hij bijvoorbeeld als Abe uit het vrij bekende computerspelletje Abe's Odyssee. (Om eens 'n maf referentiekader te gebruiken) Abe is een soort vrolijke alien, die net als Jandek hier ook vrolijk "hello" zegt. (Alleen Jandek zegt geen "my name is ...")

You got inside me
And I like you bein’ there, and, uh
I’ll be inside you too, and all of a sudden
Guess what We’re in the same place
Where’s the rest of the world
I don’t know, I forgot all about it
I don’t care, but
Hey baby
Hello

In het hieropvolgende Close To You zit eigenlijk eenzelfde gedeelte:

Hello, your feet, hello
I’m, I’m at your feet
[laughs]

Stelt u zich van dat [laughs] niet al teveel voor. "Heh". Dat is het. Met al deze "lol" vind ik het zelf opvallend dat de teksten een beetje vervelen. Een hoop voorzetsels: op, naast, in etc.. De meeste van dat soort constructies heeft Jandek al zo vaak gebruikt.

I want you all around, and I promise,
I’ll be all around you
I think you’re gonna like it, too
[..]
You don’t know any other place that’s better
There is no other place that’s better
You’re in my world, and
You love it, and
I love you, and
What else is there

Een plaat die niks toevoegt aan het oeuvre. Van dit soort platen had Jandek er al 6 miljoen gemaakt.

There’s a thing called me
I’m inside you, I won’t go away
As a matter of fact I will stay
I’ve been here
Six million years
And more that I cannot recall